فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1400)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید سینا معصومی*، محمدحسین اصغرپور صفحات 1-16

    صنعت زنبورداری یکی از محورهای کارآفرینی کشاورزی تلقی شده که علاوه بر حفظ اکوسیستم، منجر به توسعه اقتصادی می شود. با وجود پتانسیل در این صنعت و گستردگی تاثیرات آن در بخش کشاورزی متاسفانه در زنجیره ارزش صنعت زنبورداری و محصولات زنبور عسل وجود دارد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی شکنندگی های زنجیره ارزش این صنعت، واکاوی و ارایه راهکار برای شکست ناپذیری آن انجام شده است. به این منظور جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های دلالت پژوهی، معیار پایه و تاپسیس استفاده شده است. در ابتدا با استفاده از مطالعه کتابخانه ای اسناد ده مورد از عوامل شکننده شناسایی شد؛ سپس با استفاده پرسشنامه و روش معیار پایه تحلیل شد و وزن هر یک از آنها به دست آمد. در نهایت با استفاده از اوزان حساب شده راهبردهای استخراجی با استفاده از روش تاپسیس مورد بررسی قرار گرفت. مطابق با یافته های پژوهش، انتقال دستاوردهای علمی موسسات آموزشی-پژوهشی جهت استفاده کاربردی زنبورداران از طریق کارگاه ها و سمینارها در مقایسه با سایر راهبردها دارای بیشترین امتیاز می باشد و پس از آن راهبردهای زمینه سازی فرهنگی جهت همکاری کشاورزان با زنبورداران جهت اطلاع از زمان سم پاشی در نزدیکی کلونی ها و مطالعه زنجیره ارزش و ایجاد شیوه نامه های اجرایی-عملیاتی در سطح کلان و خرد جهت استقرار زنجیره ارزش محصولات مرتبط با زنبورعسل در جایگاه های دوم و سوم قرار دارد.

    کلیدواژگان: صنعت زنبورداری، زنجیره ارزش، زنبور عسل، روش معیار پایه
  • حامد نظری دارخوری، فرحناز رستمی قبادی*، نعمت الله شیری، مژگان خوش مرام صفحات 17-32

    امروزه با افزایش تغییرات محیطی و فضای کسب و کار شدت رقابت بین سازمان ها افزایش یافته است. کارآفرینی سازمانی فرآیندی است که سازمان ها را قادر می سازد تا در برابر چالش ها مقاومت کرده و پیچیدگی ها را مدیریت کنند. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی مولفه های مدیریت کارآفرینانه در رابطه بین ظرفیت جذب و کارآفرینی سازمانی در تعاونی های کشاورزی شهرستان کرمانشاه پرداخته است. جامعه آماری تحقیق شامل تمام مدیران تعاونی های کشاورزی شهرستان کرمانشاه بودند (176N=) که با استفاده از جدول بارتلت 110 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش، پرسشنامه استاندارد بود که روایی آن با استفاده از روایی صوری و همگرا و پایایی آن با استفاده از روش پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ بررسی شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SmartPLS3 و SPSS25 استفاده شد. نتایج نشان داد که مولفه های مدیریت کارآفرینانه (راهبرد رشد، جهت گیری استراتژیک، جهت گیری منابع، فرهنگ رشد، فلسفه پاداش و ساختار مدیریت) رابطه بین ظرفیت جذب و کارآفرینی سازمانی در بین تعاونی های کشاورزی شهرستان کرمانشاه را تعدیل می کنند؛ به-گونه ای که تاثیر ظرفیت جذب بر کارآفرینی سازمانی در بین شرکت های کشاورزی که رویکرد مدیریت کارآفرینانه دارند بیشتر از شرکت هایی است که رویکرد مدیریت سنتی دارند. با توجه به نتایج پیشنهاد می شود که مدیران شرکت-های تعاونی کشاورزی در جهت توسعه کارآفرینی سازمانی ضروری است که اقدامات و تمهیدات آموزشی لازم در راستای افزایش روحیه کارآفرینی و تقویت انگیزه آنان فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: ظرفیت جذب، کارآفرینی سازمانی، مدیریت کارآفرینانه، تعاونی های کشاورزی
  • سید ناصر مقدس نیکو، هادی ثنایی پور*، روح الله سمیعی، عبدالحسین کرمپور صفحات 33-48

    هدف مقاله حاضر شناسایی شاخص های بین المللی سازی کسب وکارهای خانوادگی است. به این منظور از روش تحقیق کیفی دو مرحله ای شامل گروه کانونی و دلفی سه مرحله ای استفاده شد. جامعه موردمطالعه شامل 10 نفر از خبرگان آشنا و دارای تجربه در مورد موضوع تحقیق بودند که به صورت هدفمند بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل مصاحبه های نیمه ساختاریافته در گروه های کانونی و پرسشنامه طراحی شده طبق یافته های مرحله اول بود. با کمک نرم افزارMAXQDA داده های گردآوری شده، کد گذاری و با انجام کدگذاری باز و محوری شاخص ها، شناسایی و تلخیص گردید و سپس با استفاده از روش دلفی، شاخص ها به تایید نهایی خبرگان رسیده و در مرحله بعد با استفاده از کدگذاری گزینشی، چارچوب نهایی مدل شکل گرفت. بر اساس نتایج، 11 مولفه و 64 شاخص پس از پایان دور سوم دلفی شناسایی شد. با توجه به میانگین به دست آمده از مراحل سه گانه ی دلفی، بیشترین اهمیت را شاخص های مواد اولیه ارزان و فراوان، تحصیل کارکنان شرکت در رشته های مرتبط با کسب وکار و رقابت داخلی و استفاده از دانش و تجربیات شرکت های رقیب داشت. همچنین کمترین اهمیت را شاخص های سرمایه گذاری بلندمدت، تنوع در تولید محصولات و مطالعه و بررسی نمونه محصولات تولیدی موفق در بازارهای هدف احتمالی دارا بودند.

    کلیدواژگان: بازار بین المللی، توسعه کسب وکارها، کارآفرینی خانوادگی
  • علی پورمندی، محمدباقر گرجی*، ابراهیم عباسی، مجید اشرفی صفحات 49-62
    مسئله سالمندی در سال های اخیر توجه جهانیان را به خود معطوف کرده است، برای تعدیل این موضوع و داشتن دوران سالمندی فعال و پویا کارآفرینی سالمندی پیشنهاد شده است. هدف مقاله حاضر طراحی الگوی کارآفرینی سالمندی می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای- میدانی بود. این پژوهش از نوع پژوهش کیفی و با رویکرد نظریه داده بنیاد انجام گرفت. داده ها از طریق مصاحبه عمیق با 11 نفر از کارآفرینان سالمند و خبرگان دانشگاهی در زمینه کارآفرینی به روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی، گردآوری شد. پس از انجام سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، 175 مفهوم، 33 مقوله و 6 بعد به دست آمد. یافته های الگوی پارادایمی این متغیرها را نشان داد؛ ویژگی شخصیتی، مهارت، عوامل شناختی، شبکه های انسانی، نگرشی ، انگیزشی به عنوان عوامل علی؛ سیاست گذاری، قوانین و اسناد بالادستی به عنوان مداخله گر ها؛ سبک زندگی، پیشینه خانوادگی، امکانات و عوامل محیطی به عنوان بسترها؛ آموزش و حمایت از سالمندان کارآفرین به عنوان اقدامات و فرهنگ سازی؛ مشاوره به عنوان راهبردها و اشتغال زایی و ایجاد کسب و کار، توسعه اقتصادی و اجتماعی و کاهش هزینه های دولت و افزایش امید به زندگی و پویایی در سنین سالمندی به عنوان پیامدهای کارآفرینی سالمندی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، سالمندی، نظریه داده بنیاد
  • امیر احمدپور، محمدرضا شهرکی*، فاطمه حسین زاده صفحات 63-80

    تحقیق حاضر توصیفی پیمایشی بوده که به هدف تمایل زنان روستایی به توسعه کسب و کارهای کشاورزی محور در استان مازندران پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق را 776 نفر از زنان دارای کسب وکار کشاورزی محور عضو در 26 صندوق اعتباری خرد زنان روستایی در 10 شهرستان استان مازندران تشکیل دادند که 260 نفر از آن ها بر اساس جدول کرجسی مورگان به عنوان حجم نمونه به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شد. عوامل موثر بر تمایل زنان به توسعه کسب وکارهای کشاورز-ی محور از طریق انجام چهار مدل رگرسیون لوجیت مورد سنجش قرار گرفت. همان طور که نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد، سطح تحصیلات، بودن کارآفرین در خانواده، شرکت در دوره های آموزشی، روحیه ریسک پذیری و رضایت از کسب وکار بر تمایل زنان به افزایش دانش و مهارت های شغلی؛ متغیرهای سابقه عضویت در صندوق، تعداد سال های فعالیت، شرکت در دوره-های آموزشی و میزان اعتماد به نفس بر تمایل به ایجاد فرصت های شغلی جدید؛ ریسک پذیری، میزان اعتماد و رضایت از کسب وکار بر تمایل به افزایش سطح تولید و میزان نقدینگی؛ سه متغیر تحصیلات، شرکت در دوره های آموزشی و ریسک پذیری بر تمایل استفاده از ابزار و تکنولوژی تولید، تاثیر مثبت و معنی داری داشته اند. همچنین یافته ها حاکی از آن بود، فاصله محل سکونت از کسب وکار بر تمایل زنان به ایجاد فرصت های شغلی جدید در روستا اثرگذاری منفی و معنی داری دارد. استفاده از پتانسیل فضای مجازی جهت آموزش زنان به ویژه در دوران همه گیری کرونا، بازدید از از کسب وکارهای موفق زنان، استفاده از ظرفیت ها و خدمات مروجان و کارشناسان پهنه کشاورزی، از مهم ترین پیشنهادات این تحقیق است.

    کلیدواژگان: زنان، نگرش، کسب وکار، کشاورزی محور، الگوی لجستیک
  • زهره معتمدی نیا*، سید حمید موحدمحمدی، امیر علم بیگی، حسین مهدیزاده صفحات 81-96

    تحقیق حاضر با هدف تحلیل محتوای موانع رشد اکوسیستم کارآفرینی در بستر نظام آموزش عالی کشاورزی کشور انجام شد. این مطالعه با رویکرد استقرایی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی هدایت شد. در این مطالعه با استفاده از نمونه گیری هدفمند دیدگاه فعالان استارت آپی و مطلعان کلیدی در دو بخش خصوصی و دولتی تحلیل گردید. به منظور مدیریت و تحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA12 استفاده شد. به این صورت که ابتدا واحدهای معنایی از متن مصاحبه ها استخراج شد. سپس این واحدها بر اساس اشتراک مضامین مقوله بندی شدند و در نهایت مقوله ها بر اساس ارتباطی که با یکدیگر داشتند، در طبقات جداگانه ای به نام مضامین قرار گرفتند. مطابق یافته ها خرده-مقوله های "نقش نامناسب دولت در ساخت اکوسیستم" و "رهبری ناکارآمد" از مولفه موانع سیاستی، خرده‎مقوله های "مشکلات فرهنگی"، "نبود تفکر کارآفرینانه" و "کپی-برداری از اکوسیستم های موفق دنیا" از مولفه موانع فرهنگی، خرده‎مقوله "عملکرد ضعیف نهادهای حرفه ای حامی کارآفرینی" از مولفه موانع حمایتی، خرده مقوله های "فضای نامناسب بازار"، "وضعیت نامناسب اقتصادی" و "فقدان تعامل اکوسیستمی" از مولفه موانع بازار، خرده‎مقوله های "فاصله از دانشگاه کارآفرین" و "عدم پرورش نیروی انسانی ماهر در دانشگاه ها" از مولفه موانع انسانی و خرده مقوله های "مشکل سرمایه و سرمایه‎گذاری" و "اتکاء بیش از حد به منابع مالی دولتی" از مولفه موانع مالی دارای بیشترین فراوانی ها بودند. همچنین، مولفه موانع انسانی اولویت‎ اول را در ممانعت از رشد اکوسیستم کارآفرینی در بستر نظام آموزش عالی کشاورزی کشور داشت.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، موانع، اکوسیستم کارآفرینی، مدل آیزنبرگ، آموزش عالی کشاورزی
|
  • S. Sina Masoumi *, Mohammad Hosein Asgharpour Pages 1-16

    The beekeeping industry is considered one of the axes of agricultural entrepreneurship which, in addition to preserving the ecosystem, leads to economic development. Despite the potentials in this industry and the extent of its effects in the agricultural sector, unfortunately, there are problems in the value chain of the beekeeping industry and bee products. Therefore, the present study was conducted with the aim of identifying the fragility of the value chain of this industry and providing a solution for it to reach invincibility. For this purpose, to analyze the data, the methods of signification research, BCM and TOPSIS have been used. Initially, ten fragile factors were identified using a document library study; Then, the basic criterion method was analyzed and the weight of each of them was obtained. Finally, using calculated weights, the extraction strategies were examined using the TOPSIS method. According to the research findings, the transfer of scientific achievements of educational-research institutes for the practical use of beekeepers through workshops and seminars has the highest score compared to other strategies. Colonies and value chain studies and the creation of executive-operational procedures at the macro and micro levels to establish the value chain of bee-related products are in the second and third positions.

    Keywords: Beekeeping Industry, Value chain, Honey bee, Basic Benchmarking Method
  • Hamed Nazari Darkhori, Farahnaz Rostami Ghobadi *, Nematoallah Shiri, Mozhgan Khoshmaram Pages 17-32

    Today, with increasing environmental changes and business environment, the intensity of competition between organizations has increased. Organizational entrepreneurship is a process that enables organizations to withstand challenges and manage complexities. In this regard, the present study investigates the components of entrepreneurial management in the relationship between absorption capacity and organizational entrepreneurship in agricultural cooperatives in Kermanshah. The statistical population of the study included all managers of agricultural cooperatives in Kermanshah (N = 176), using Bartlett table, 110 of them were selected by stratified random sampling with appropriate assignment. The research measurement tool was a standard questionnaire whose validity was assessed using face and convergent validity and its reliability was assessed using combined reliability and Cronbach's alpha. SmartPLS3 and SPSS25 software were used to analyze the data. The results showed that the components of entrepreneurial management (growth strategy, strategic orientation, resource orientation, growth culture, reward philosophy and management structure) moderate the relationship between absorption capacity and organizational entrepreneurship among agricultural cooperatives in Kermanshah. As the effect of absorption capacity on organizational entrepreneurship is greater among agricultural companies that have an entrepreneurial management approach than companies that have a traditional management approach. According to the results, it is suggested that the managers of agricultural cooperatives in order to develop organizational entrepreneurship, it is necessary to provide the necessary educational measures and arrangements in order to increase the entrepreneurial spirit and strengthen their motivation.

    Keywords: absorption capacity, Organizational Entrepreneurship, entrepreneurial management, agricultural cooperatives
  • Seyed Naser Moghadas Nikoo, Hadi Sanaeepour *, Roohallah Samiee, Abdolhoseyn Karampour Pages 33-48

    The purpose of this article is to identify the internationalization indicators of family businesses. For this purpose, a two-stage qualitative research method including focus group and three-stage Delphi technique was used. The target population consisted of 10 experts with knowledge and experience on the topic of research who were purposefully selected based on snowball sampling method. Data collection tools included semi-structured interviews in focus groups and a questionnaire designed according to the findings of the first stage. By using the MAXQDA software, the collected data were coding, identified and summarized by performing open and axial coding of indicators. Then, using Delphi technique, the indicators were finally approved by experts and in the next step, using selective coding, the final model framework was formed. Based on the results, 11 components and 64 indicators were identified after the end of the third round of Delphi. According to the average obtained from the Delphi triple stages, the most important indicators are the cheap and abundant raw materials, the education of the company's employees in fields related to business and internal competition, and the use of knowledge and experience of competing companies. Also among the least importance were the indicators of long-term investment, diversity in the production of products, and the study of samples of successful products in potential target markets.

    Keywords: International market, Business development, Family entrepreneurship
  • Ali Poormandi, Mohammad Bagher Gorjy *, Ebrahim Abbasi, Majid Ashrafi Pages 49-62
    The issue of aging has attracted the attention of the world in recent years. To mitigate this issue and have an active and dynamic aging period, aging entrepreneurship was proposed. The purpose of this article is to design an aging entrepreneurship model. The present study was applied in terms of purpose and library-field in terms of data collection method. This research was a qualitative research with a grounded theory approach. Data were collected through in-depth interviews with 11 senior entrepreneurs and academic experts in the field of entrepreneurship using targeted snowball sampling. After performing three steps of open, axial and selective coding, 175 concepts, 33 categories and 6 dimensions were obtained. Findings of the paradigm model showed these variables; personality traits, skills, cognitive factors, human networks, attitudes-motivational as causal factors; policy making, upstream laws and documents as interfering factors; lifestyle, family background, facilities and environmental factors as bed conditions; education and support elderly entrepreneurs as measures and culture making; counseling as strategies and job creation and business creation, economic and social development and reducing government spending and increasing life expectancy and dynamism in old age as the consequences of aging entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurship, aging, grounded theory
  • Amir Ahmadpour, Mohammadreza Shahraki *, Fatemeh Hosseinzadeh Pages 63-80

    The present study is a descriptive survey that examines the desire of rural women to develop agricultural-oriented businesses in Mazandaran province. The statistical population of this study consisted of 776 women with agricultural-oriented business members in 26 rural women's micro-credit funds in 10 cities of Mazandaran province, of which 260 people were selected as a sample size by stratified random sampling based on Krejcie Morgan table. Factors affecting women's desire to develop by performing four logit regression models. As the results of the research showed, the level of education, being an entrepreneur in the family, participating in training courses, risk-taking spirit and business satisfaction on women's desire to increase knowledge and job skills; Variables such as membership in the fund, number of years of activity, participation in training courses and the level of self-confidence on the desire to create new job opportunities; Risk-taking, the degree of trust and satisfaction of the business on the desire to increase the level of production and the amount of liquidity; The three variables of education, participation in training courses and risk-taking had a positive and significant effect on the willingness to use tools and production technology. The findings also showed that the distance from residence to business has a negative and significant effect on women's desire to create new job opportunities in the village. Utilizing the potential of cyberspace to educate women, using the capacities and services of promoters and experts in the field of agriculture, are the most important suggestions of this research.

    Keywords: Women, attitude, Business, Agriculture-Oriented, Logistics Model
  • Zohreh Motamedi Nia *, Hamid Movahed Mohamadi, Amir Alambaigi, Hossein Mahdizadeh Pages 81-96

    The current research was conducted with the purpose of content analysis of the barriers to entrepreneurship ecosystem growth in the context of agricultural higher education system. This study was led with an inductive approach using a qualitative content analysis method. Based on purposive sampling, startup activists were analyzed in two sections of private and public sector. The MAXQDA12 software was used to manage and analyze data. These units were categorized according to their common themes. Finally, based on their correlations, the categories were put into separate classifications called “themes”. According to the findings, the subcomponents of “improper role of government in building ecosystem” and “inefficient leadership” from the component of political barriers; the subcomponents of “cultural problems”, “lack of entrepreneurial thinking” and “copying the world's successful ecosystems” from the component of cultural barriers; the subcomponent of “poor performance of professional institutions supporting entrepreneurship” from the component of supportive barriers; the subcomponents of “improper market atmosphere”, “improper economic condition” and “lack of ecosystem interaction” from the component of market barriers; the subcomponents of “distance from entrepreneur university” and “lack of trained manpower in universities” from the component of human barriers and the subcomponents of “problem of capital and investment” and “excessive reliance on government funding” were found to be of the highest level of importance. Moreover, the components of human barriers was found to have the first priority in preventing the entrepreneurship ecosystem growth.

    Keywords: Content Analysis, Barriers, Entrepreneurship Ecosystem, Isenberg Model, Agricultural Higher Education